Language Switcher Fallback

Главная » Node » Notarid: kinnisasjadega tehtud tehingute hulk oli esimesel poolaastal mullusest viiendiku võrra väiksem

Notarid: kinnisasjadega tehtud tehingute hulk oli esimesel poolaastal mullusest viiendiku võrra väiksem



Tänavu esimesel poolaastal vähenes notari ameti ametitoimingute arv võrreldes eelmise aastaga 12% ja kinnisvaratehingute tõestamine 21%. 

 

Kui 2022. aasta esimesel poolaastal tõestasid notarid 41 547 kinnisasjadega tehtud tehingut, siis tänavu esimesel poolaastal oli neid 33 010. Keskmisest suurem oli langus Tallinnas, Jõgeval, Paides, Saare- ja Hiiumaal ning Võrus. Praktiliselt samaks jäi kinnisvaratehingute tõestamine vaid Valgas, kus võrreldes eelmise aastaga tehti selle aasta esimesel poolaastal kolm kinnisvaratehingut rohkem.

 

Ametitoimingute üldarv vähenes keskmisest rohkem Tallinnas, Hiiumaal, Jõgeval, Põlvas, Saaremaal, Tartus, Viljandis ja Võrus. Teistes maakondades oli langus keskmisest madalam ning ainsana kasvas toimingute arv pisut ehk 2% võrra Valgas.

 

„Kuna notariaalseid toiminguid tehti üldiselt vähem, siis vähenes 3% võrra ka kaugtõestamise teel tehtud toimingute arv. Eelmisest aastast mõnevõrra rohkem tõestasid notarid esimesel poolaastal testamente ja abieluvara jagamise kokkuleppeid,“ rääkis Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

 

Käesoleva aasta teine kvartal oli esimesega sarnane – notarite tehtud toimingute ja teenuste arv vähenes võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 13%, esimeses kvartalis oli langus aastases võrdluses 11%. Suurim langus oli Jõgeval, Läänemaal ja Võrus – üle 20%, Tallinnas 14% ja Tartus 16%. „Ainsa maakonnana tehti teises kvartalis rohkem toiminguid Valga maakonnas,“ märkis Saar-Johanson.

 

Notariaalsete kinnisvaratehingute arv langes aastases võrdluses 19%, esimeses kvartalis oli langus 22%. Sealhulgas mitmes maakonnas – Jõgeval, Hiiumaal ja Võrus oli langus keskmisest oluliselt suurem. 20% või seda ületav langus oli ka Tallinnas, Tartus, Järvamaal, Põlvas, Läänemaal, Lääne-Virumaal ja Saaremaal. Kinnisvaratehingute arv ei langenud teises kvartalis vaid Raplas ja Valgas. 

 

„Ka juunikuu numbrid olid võrreldes eelmise aasta juuniga miinuses – kinnisvaratehingute arv langes võrreldes eelmise aasta juuniga 17% ja toimingute arv 10%,“ sõnas Saar-Johanson.

 

Eestis töötab praegu 87 notarit. Notarid on kõigis maakonnakeskustes ning lisaks Narvas, Sillamäel, Räpinas, Otepääl, Sauel ja Elvas, mis teeb notariteenuse kättesaadavaks üle Eesti.

Поддерживайте связь!

Facebook
Следуйте за Нотариальной палатой в Facebookis
Notar Bene
Журнал, посвященный деятельности нотариусов и нотариальной палаты Notar Bene